Tudomány

Edisontól ered a panelház ötlete

Még vége se volt az I. világháborúnak, de Thomas Alva Edison már 1917-ben szabadalmaztatta a betonépületek sorozatgyártását.

Az amerikai Építészettörténészi Társaság ülésén Matt Burgermaster annak a rég elfeledett felfedezésnek adott hangot, mely szerint a tömbházak ötlete korábban formát öltött a találmányairól híres Edison elméjében, mint az európai avantgárd építészek – Le Corbusier és Bauhaus – tervrajzaiból.

Edison azonban nemcsak kiagyalta a betonházakat, amelynek leszármazottja a 20. század végi kelet-európai szocializmus építészete, hanem meg is valósította. New Jersey-i West Orange-ban ma is látható egy-két prototípus Edison betonházaiból.

A világ egyik leghíresebb feltalálója előre látta, hogy a vasbeton lesz a “jövő építőanyaga”, és úgy tartotta, a munkásosztály tagjainak kényelmes otthonokat biztosíthatnak ilyen egyetlen anyagból álló betonházak sorozatgyártásával.

Persze még ő nem gondolt arra, hogy a 20. század végére sok kis tömbházból álló hatalmas monstrumok nyújtóznak Európa ege felé, de azt megjósolta, hogy valószínűleg száz év múlva sok ilyen ház áll majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik