Tudomány

Pokoli féreg él a föld alatt

A Mefisztó névre hallgató állat a bolygó legmélyebben lakó élőlénye.

“Mintha bálnát találnánk a – kanadai – Ontario-tóban” – jellemezte a Princeton Egyetem mikrobiológusa a felfedezést. Az új fonálféregfaj, a Halicephalobus Mephisto, az egyik legkülönösebb földi lények egyike.

3,6 km mélységben lakik – ahol állatokat soha nem találtak – fél milliméter hosszú, és lekörözi az össze rokonát, amelyek mindössze csak tízméteres mélységet bírnak ki.

Az első Mefisztó állatra – neve alapján az “ördögféregre” – a belgiumi Ghent Egyetem csapata bukkant egy dél-afrikai aranybánya mélyén. Először a tudósok képtelenségnek tartották, hogy férgek éljenek ilyen mélyen, úgy gondolták, a bányászokat követve jöhettek le. Gaetan Borgonie, hogy tisztázza a kérdést, a bányából származó kőmintákat átmosva jött rá, hogy a férgek mégsem a felszínről érkeztek.

A tudósok azt is bebizonyították: a férgek már több ezer éve ott laknak. Három és tizenkétezer évvel ezelőtt fejlődtek ki, túlélve a magas nyomást és hőmérsékletet.

A mikrobiológusok remélik, a felfedezés fellendíti a többsejtű extrém életformák utáni kutatást. Hiszen az ördögféreg esetében is bebizonyosodott, hogy az olyan bizarr helyek, mint a Föld mélye nem csak a mikrobáknak adhat otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik