Tudomány

Pasztőrözött tej helyett ultraviola

Egy amerikai tejüzem pasztőrözés helyett ultraibolya fényt használna a tej baktériummentesítésére.

Az élelmiszerek pasztőrözése, azaz a csirátlanítás a XX. században egészségesebb életet adott az embereknek. Mivel a folyamat megöli a kórokozókat, de nem pusztítja el a tejben található tápanyagokat, vitaminokat és proteineket.

Bajok lehetnek azonban a pasztőrözés során a tehenek előtejével, az első borjainak termelt tejjel. Ezt a tejet kolosztrumnak nevezik. Sűrű és sárgás, magas a szénhidrát-, fehérje- és antitesttartalma; zsírtartalma ellenben alacsony. Enyhe hashajtó hatása van, hogy beindítsa a születendő borjak első székletét. Antitestjei miatt jó az újszülötteknek, megvédi őket a fertőzésektől. Azonban a pasztőrözés ezeket a jó antitesteket tartalmazó fehérjéket elpusztítja.

Ezért találták ki alternatívaként az UV-kezelést, mely nem öli meg a kórokozókat, de megakadályozza azok szaporodását. Az ultraibolya, vagy más néven ultraviola, azaz az ibolyántúlifény-kezelést eddig még csak víztisztításra alkalmazták. Hatékonyan blokkoltak vele vírusokat.

A jövőben emberi anyatej tisztítását is tervezik a módszerrel, így lényegében csíramentes, de tápláló anyatejet juttathatnak az olyan csecsemőknek, akiket édesanyjuk nem tud szoptatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik