Tudomány

A tej – élet, erő, egészség?

Sok a tejjel kapcsolatos tévhit a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal tejnagyhatalomnak számítunk.

A friss vizsgálat, amelyet 2010 áprilisában végeztek, 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával, ebben a témában az első. A felmérés célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt.

Az elmúlt 4 évben 3 százalékkal csökkent a tejfogyasztás, de továbbra is megelőzzük az osztrákokat, vagy az olaszokat. A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták. A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak.

Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma, itt egyforma arányt képviseltek a magas, az alacsony és a bizonytalan válaszok.

A lakosság 47 százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el.

A megkérdezettek 82 százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tébécé kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik