Élet-Stílus

Csontritkulás ellen: már napi két pohár tej is segít

Nagyon kevés tejet isznak a magyarok, pedig a rendszeres fogyasztásával megelőzhetnék a 900 ezer embert érintő csontritkulást.

A Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése szerint a javasolt 5-6 deciliterrel szemben a magyarok többsége csupán 1,8 deciliter tejet fogyaszt, ami egy felnőtt kalciumszükségletének 75%-át, azaz 720 milligrammot fedez a minimálisan javasolt 1000 milligrammból. Pedig a szakértők szerint tökéletesebb kalciumforrást nem is találhatnánk: a tejben ugyanis egyszerre és optimális mennyiségben van jelen a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor.

A csontritkulás egy olyan betegség, mely a szervezetben a kalcium- és a D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának elvesztéséhez vezet. A szakértők néma kórnak szokták nevezni, mert a folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, később külső behatásokra érzékenyebbek lesznek, súlyos esetben akár minimális erőhatásra is könnyedén eltörhet. A csontritkulásra való hajlamot ráadásul tovább súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a dohányzás és a kalciumszegény táplálkozás.

Az orvosok szerint meg lehet akadályozni a kalcium szervezetből való kiürülését, méghozzá rendszeres testmozgással, a dohányzás elhagyásával, kiegyensúlyozott táplálkozással és tejtermékek fogyasztásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik