Tudomány

Utoljára szállt le az Endeavour űrsikló

Hazai idő szerint 8:35 perckor sikeresen landolt az utolsó előtti űrsikló a floridai Kennedy űrkikötőben.

A számos tudományos kísérletben részt vevő és az univerzum titkai után kutató Alfa Mágneses Spektrométert a Nemzetközi Űrállomásra szállító űrsikló sikeresen leszállt a Földre.

Az űrsikló hattagú legénységgel 15 napos küldetést hajtott végre az űrben, Mark Kelly, a korábban lövöldözésben megsérült Gabrielle Giffords képviselőnő férjének vezetésével. Fedélzetén Kelly mellett Gregory Harold Johnson pilóta, Mihael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel űrhajósok, valamint az olasz Roberto Vittori, az Európai Űrügynökség űrhajósa tért vissza a Földre.

Az űrrepülőnek majdnem két hétig szolgált otthonául a Nemzetközi Űrállomás. Az Endeavour május 16-án indult a Kennedy űrrepülőtérről és május 18-án kapcsolódott az állomáshoz, ahová számos műszert, berendezést és különféle anyagokat szállított.

Ez volt az utolsó repülése, és egyben az amerikai Space Shuttle program utolsó előtti missziója. Az Endeavour ezt követően kiállítási tárgy lesz egy Los Angeles-i tudományos központban.

Az amerikai űrsiklóprogram utolsó küldetését az Atlantis hajtja végre. Kilövését július 8-ra tervezik.

A CHALLENGERT KÖVETTE

Az Endeavour az ötödik megépült amerikai űrrepülőgép. A Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építették meg, a Challenger-katasztrófa után. Első repülése az STS–49 volt, amelyre 1992. május 7-én került sor, azóta 24-szer járt az űrben.

Utolsó, 25-dik küldetése az STS-134 volt. Az Endeavour űrrepülőgéppel hajtotta végre a NASA a Hubble űrtávcső első javítását, és számos tudományos kísérletben való részvétel kötődik a nevéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik