Tudomány

Örökre lekapcsolódott az Endeavour az űrállomásról

"Búcsúzóul" az űrsikló még egyszer utoljára körberepüli és lefényképezi a majdnem két hétig otthonául szolgáló Nemzetközi Űrállomást.

Az Endeavour többször használatos amerikai űrrepülőgép hétfőn reggel örökre lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), s a számítások szerint kedden, közép-európai idő szerint 8.35-kor ér földet a floridai Kennedy űrrepülőtéren, fedélzetén hat űrhajóssal.

Az űrrepülőgép utoljára körülrepüli és lefényképezi az űrállomást, majd még egyszer mintegy 180 méternyire megközelíti, hogy a STORRM elnevezésű kísérlet keretében új érzékelőket próbáljon ki, amelyek megkönnyítik majd a későbbi amerikai űrjárművek csatlakozását az állomáshoz.

Az Endeavour május 16-án indult a Kennedy űrrepülőtérről és május 18-án kapcsolódott az állomáshoz, ahová számos műszert, berendezést és különféle anyagokat szállított.

Ez volt az utolsó repülése, és egyben az amerikai Space Shuttle program utolsó előtti missziója. Az Endeavour ezt követően kiállítási tárgy lesz egy Los Angeles-i tudományos központban.

Fedélzetén az amerikai Mark Kelly, Gregory Harold Johnson pilóták, Mihael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel űrhajósok, valamint az olasz Roberto Vittori, az Európai Űrügynökség űrhajósa tér vissza a Földre.

Az űrállomáson a munkát a 28. űrexpedíció tagjai – Andrej Boriszenko orosz parancsnok, továbbá fedélzeti mérnökökként az orosz Alekszandr Szamokutajev és az amerikai Ronald Garan folytatja.

Ajánlott videó