Tudomány

17 kamra 120 milliárdért atomhuladéknak

Bátaapátinál jövőre átadnak két atomhulladék tároló kamrát.

Eddig 80 milliárd forintot fordított az atomerőművi hulladékot befogadó tároló építésére a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és mintegy 39 milliárd forintot tesznek ki a hátralévő munkálatok.

A kivitelező, Mecsekérc Zrt-vel 2010 decemberében kötöttek szerződést a Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló befogadó kamráinak kialakítására. A technológiai épületben, ahol 3000 hordó átmeneti tárolására van engedély, jelenleg csaknem 2600 hordónyi hulladék van, ezért fontos, hogy a jövő év végére elkezdődjön a hordók végleges helyre szállítása.

Első lépésben egy kamrát helyeznek üzembe. A terv 17 kamra megépítése. Ennyi hely elegendő a paksi atomerőmű üzemelése és lebontása során keletkező kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezésére. A küszöbönálló üzemidő hosszabbítás nem növeli meg jelentősen a hulladékmennyiséget, mondta, új blokkok építése sem okoz gondot, Bátaapátiban is van lehetőség új kamrák kialakítására.

A Paksról eddig elszállított közel 2600 hordó egy felszíni, úgy nevezett technológia épületben van. A sugár és környezetvédelmi üzemvezető úgy tájékoztatott, hogy 2008 végén érkezett meg a telepre az első szállítmány. Kizárólag szilárd, tömörített kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat fogadtak, első sorban munka- és védőruhákat.

Az eddigi üzemeltetési tapasztalatok jók, üzemzavar, hordósérülés nem történt. „Az üzemből ellenőrizetlenül se víz, se levegő nem kerülhet ki” – húzta alá az üzemvezető. Hozzátette, hogy ennek ellenére a tároló környezetében rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, összehasonlítják azokat a kiinduló értékekkel, de mindeddig semmilyen hatást nem mutattak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!