Gazdaság

Stresszteszt alá vetik Paksot

Az atomerőműben a kilencvenes évektől jelentős biztonsági beruházások történtek.

Paksot alávetik az EU-ban most formálódó stressztesztnek – mondta Bencsik János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a parlament fenntartható fejlődés bizottságának ülésén beszélt, ahol a téma a japán Fukusima-atomerőmű balesete kapcsán kialakult helyzet volt.

Bencsik János a felmérendő kockázatok között említette a földrengés mellett az árvizet, a hűtőrendszer állapotát, a tartalék áramforrás biztonságát, a reaktor védettségét, a baleseteknél követendő eljárások rögzítését.

Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezredese hangsúlyozta, Európát nem veszélyezteti a sugárzás. Ha mégis erre jönnének a sugárzó felhők, ideérve felhígulnának, veszélytelenek lennének. Ezért felesleges érdeklődni náluk arról, kell-e szedni jódtablettát.

A bizottság hozzájárult, hogy az ülésen felszólaljon a Greenpeace képviseletében Rohonyi Péter. Ő úgy vélte, hogy március 11. óta új időszámítás kezdődött az atomenergetikában, mert nem lett igaz az az álláspont, hogy Csernobil óta annyit fejlődött a technika, hogy nem kell félni a katasztrófától.

A bizottsági ülés után Jávor Benedek (LMP) azt kérte, hogy a kormány se az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról, se az új blokkok építéséről ne döntsön a kockázatok felmérése előtt. Bencsik János úgy vélte, az üzemidő meghosszabbítására év végéig megkéri az erőmű az engedélyt, amit a hatóság egy éven belül el is bírál. Mint mondta: az atomerőműnek középtávon nincs alternatívája, miután a magyar áramfogyasztás 40-50 százalékát az adja.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a paksi erőmű elbírja a 10 ezer évente előforduló legnagyobb földrengést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik