Tudomány

Nanocsodák Budapesten

Az európai nanotechnológiai ipar több mint 800 képviselője találkozik Budapesten az EuroNanoForum 2011 konferencián, amelyen közösen vesznek részt a kutatók, az ipari fejlesztők és az üzleti szféra képviselői.

A Budapesti Kongresszusi Központban a május 30. és június 1. között egy konferencián vitatják meg a nanotechnológia legkülönfélébb alkalmazási területeiről a legújabb eredményeket.

Több mint 100 előadás hangzik el a nanotechnológia műszaki, ipari és társadalmi vonatkozásairól. A konferenciát 43 kiállítót felvonultató kiállítás kíséri, ahol számos világcég mellett a magyar kutatók is bemutatkoznak.

Az EuroNanoForum 2011-hez kapcsolódva a Csodák Palotája az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével együttműködésben május végétől rendez kiállítást, ősszel pedig Nanocsodák Mozgásban címmel tudományos roadshow-t indít útjára a nanotechnológia lehetőségeinek bemutatására.

A Csodák Palotájában látható kiállítás közérthető, játékos, interaktív eszközök segítségével hozza kézzel fogható közelségbe a nanotechnológiát. A látogatók bepillanthatnak a lepkeszárnyak színének kialakulásába, megnézhetik, hogyan változnak az ismert anyagok tulajdonságai a méret függvényében, valamint megérthetik, hogy mi a különbség a hagyományos és a LED világítás között.

 

A JÖVŐ TUDOMÁNYA

A nanotudomány és nanotechnológia, a 21. század egyik legjobban fejlődő tudománya a 100 nanométernél kisebb mérettartományba eső szerkezetekkel foglalkozik, ahol az anyagok tulajdonsága jelentősen eltér a megszokottól, akár teljesen megváltozhat.

A nanotechnológiai piac 2014-re világszerte várhatóan 10 millió főnek ad munkát, és 1000 milliárd eurót meghaladó piaci értéket teremt.

A nanovilág nem látható, de hatásaival mindenki találkozik, ezért különösen fontos, hogy a nanotechnológiát és annak hatásait a lehető legtöbben megismerjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik