Tudomány

Top tíz új faj [galéria]

Palacsintahal, kétméteres varánusz, világító gomba, óriás orrpióca és a Titanic-baktérium. Az utóbbi idők legbizarrabb élőlényei egy helyen.

Az amerikai Arizona Állami Egyetem ranglistát készített a tavaly felfedezett legérdekesebb tíz fajból.

A különös állatok közül kiemelkedik az óriás orrpióca, a leggusztustalanabb pióca címért szállhatna versenybe, amellett, hogy királyi nevet, azaz a Tyrannobdella rex nevet viseli. A pióca az emberi orrba fészkeli be magát, és a nyálkahártyán élősködik.

A palacsinta denevérhal latinul a Halietichthys inermeredius nevet kapta, igen távoli rokona az élő kövület ördöghalnak.

Ki gondolná, hogy egy gyümölcsevő varánusz két méteresre nőhet napjainkban is? Erre példa a Fülöp-szigeteki Varanus bitatawa, mely egyben 2010 leghosszabb új élőlényének címét is viseli.

A Darwin kéregpók a leghatalmasabb, a legnagyobb és a legöregebb pókhálók szövője. 25 méterre képes feszíteni fonalát. Kerek hálója, akár 2,8 négyzetméteres is lehet.

Brazíliában neonzöld gombák világítanak. Kalapjuk mindössze 8 mm-es. Nevüket – a Mycena luxaeterna-t – Mozart Requiemje ihlette. Egy másik szintén furcsa gombafaj a Psathyrell aquatica a vízben él Oregon államban.

Nyugat-Afrikában egy teljesen új antilopfajtát találtak, a Philantomba walterit. A törékeny testű emlőst sajnos még nem sikerült a zoológusoknak lencsevégre kapni rejtőzködő életmódja miatt.

Egy különös szöcskének tűnő rovarról kiderült, hogy valójában egy 150 millió éves csótányfajta. Ráadásul a tücskök is beporozhatnak egy orchideát.

És végül de nem utolsósorban az sem lehetetlen, hogy egy történelmi roncs, az 1912-ben elsüllyedt Titanic luxushajó egy eddig teljesen ismeretlen baktérium eledelévé váljon, és egy így baktériumfajtát a Titanicról kereszteljenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik