Szórakozás

Perelj spamért és legyél milliomos!

Az amerikai Daniel Balsam annyira unta a postaládáját elárasztó reklámleveleket, hogy beperelte az azokat küldő cégeket - és milliókat keresett vele.

A marketingesként dolgozó Balsam 8 évvel ezelőtt besokallt a pénisznövelő szereket, fantasztikus utazásokat és mellnövelő bogyókat reklámozó levelektől, otthagyta munkahelyét, beiratkozott a jogi egyetemre és kis idő múlva sorra kezdte beperelni a kéretlen reklámanyagokat küldözgető cégeket.

A perek jogi alapját az a vád szolgáltatta, hogy Balsam szerint a szóban forgó vállalatok megszegték a californiai spamellenes törvényt – a jogszabály többek között előírja, hogy a reklámlevelek címei nem lehetnek félrevezetőek, valamint, hogy minden címzettnek meg kell adni a lehetőséget, hogy visszautasíthassa a további leveleket. Balsam a perek során azzal érvelt, hogy a cégek ezeket a rendelkezéseket megsértették – a legtöbb vállalat pedig inkább megállapodott vele, és nem vitte bíróság elé az esetet.

Éppen ezt az eljárást kifogásolják a férfi kritikusai, akik szerint Balsam csak hasznot akar húzni a jogi hézagokból, egyáltalán nem az internet megtisztítása a célja – mint ahogy ezt korábban állította. Többen nehezményezik azt is, hogy a cégek ellen általában olyan csekély összegű kártérítési igénnyel lép csak föl a férfi, amit a legtöbb vállalat simán kifizet – az ügyet pedig ezzel mindkét fél lezártnak tekinti, azaz komoly beavatkozásra sosem kerül sor. Arról nem is beszélve, hogy Balsam hivatalosan az „átlagemberek védelmét” tűzte zászlójára a perek kezdetekor, noha önmaga korántsem tekinthető átlagos internetfelhasználónak: egy márciusi ügy alkalmával például a bíró – a 7000 dolláros kártérítés megítélése után – felhívta a figyelmét, hogy a jövőben hihetőbb lenne a története, ha nem rendelkezne több mint száz postafiókkal.

Balsam, aki 2008-ban megszerezte jogi diplomáját, mára csak és kizárólag ezekből a perekből él, és nem is rosszul: becslések szerint eddig több mint egymillió dollárt szedett össze a megegyezésekből, és bárki is próbálja visszaperelni, nem hagyja magát. „Azért csinálják, mert megvertem őket, és mert tudják, hogy igazam van. De nem érdekelnek, szeretem a munkámat, nem megyek sehova” – nyilatkozta a férfi.

AJÁNLOTT LINKEK:

A férfi, aki felmondott a munkahelyén és spam-perekből él – angolul (The Daily Caller)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik