Tudomány

A feketehimlő él és élni fog

24.hu
24.hu

2011. 05. 19. 12:51

Az Amerikai Egyesült Államok kérelmezte, hogy további öt évre halasszák el az utolsó fekete himlő vírusmintáinak megsemmisítését.

Korábban a témában:

A hidegháború vége óta vita tárgya, mi legyen a vegyvédelmi célokkal tartott fekete himlő mintákkal. A minták egyik felét az Egyesült Államokban Atlantában, a másik felét Oroszországban őrzik.

A feketehimlő vírusát 1993-ban semmisítették volna meg egy megállapodás értelmében, de a birtoklás jogát többször is meghosszabbították.

A fekete himlő vírusának elpusztításáért már az 1970-es évek óta küzd az Egészségügyi Világszervezet, mivel ez a kór volt az emberiségen átsöprő egyik legpusztítóbb és legragályosabb betegség.

Az utolsó természetes feketehimlő-fertőzést 1977-ben Szomáliában regisztrálták. A ragályt az 1980-as évekre világszerte felszámolták vakcinázással, mivel a vírus kevéssé változékony, és csak emberben képes fertőzni és szaporodni.

Egy-egy mintát a Szovjetunió és az USA őrzött meg. Mind Oroszország és az Egyesült Államok is a bioterrorizmus elleni védelemre és a vírussal való kutatásokra a hivatkoznak. Az USA kérelmezte a tárolás engedélyek öt évre terjedő újbóli meghosszabbítását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.