Tudomány

A feketehimlő él és élni fog

Az Amerikai Egyesült Államok kérelmezte, hogy további öt évre halasszák el az utolsó fekete himlő vírusmintáinak megsemmisítését.

A hidegháború vége óta vita tárgya, mi legyen a vegyvédelmi célokkal tartott fekete himlő mintákkal. A minták egyik felét az Egyesült Államokban Atlantában, a másik felét Oroszországban őrzik.

A feketehimlő vírusát 1993-ban semmisítették volna meg egy megállapodás értelmében, de a birtoklás jogát többször is meghosszabbították.

A fekete himlő vírusának elpusztításáért már az 1970-es évek óta küzd az Egészségügyi Világszervezet, mivel ez a kór volt az emberiségen átsöprő egyik legpusztítóbb és legragályosabb betegség.

Az utolsó természetes feketehimlő-fertőzést 1977-ben Szomáliában regisztrálták. A ragályt az 1980-as évekre világszerte felszámolták vakcinázással, mivel a vírus kevéssé változékony, és csak emberben képes fertőzni és szaporodni.

Egy-egy mintát a Szovjetunió és az USA őrzött meg. Mind Oroszország és az Egyesült Államok is a bioterrorizmus elleni védelemre és a vírussal való kutatásokra a hivatkoznak. Az USA kérelmezte a tárolás engedélyek öt évre terjedő újbóli meghosszabbítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik