Tudomány

Végleg megsemmisítenék a feketehimlőt?

Az Egészségügyi Világszervezet tisztségviselői végleg megszabadítanák az emberiséget a himlő vírusától. USA és Oroszország tiltakozik.

A fekete himlő vírusát a Poxvirus variolae megsemmisítését már az 1970-es években felvetette az Egészségügyi Világszervezet. A himlő volt valaha az emberiség egyik legpusztítóbb és legragályosabb kórokozója.

Az utolsó természetes feketehimlőfertőzés1977-ben Szomáliában regisztrálták. A ragályt az 1980-as évekre világszerte felszámolták vakcinázással, mivel a vírus kevéssé változékony, és csak emberben képes fertőzni és szaporodni.

De a hidegháborús időszakban mind a Szovjetunió és az USA is elraktározott fertőzőképes víruskészletet. A himlőt ugyanis potenciális biológiai fegyvernek minősítették.

A feketehimlő vírusát 1993-ban semmisítették volna meg egy megállapodás értelmében, de a birtoklás jogát többször is meghosszabbították.

Az Egészségügyi Világszervezet WHO tisztségviselői idén januárban aktív vitát kezdeményeztek a minták felszámolásáról, de az Egyesült Államok és Oroszország kutatásokra és a bioterrorizmus elleni védelemre hivatkozva beláthatatlan ideig megőrzik a halálos vírust.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a feketehimlőről! (Wikipedia)
A WHO javaslata (LiveScience)
A fekete himlő (Sulinet)
Ilyen volt a himlő (csak erősebb idegzetűeknek!) (WHO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik