Tudomány

Fénnyel mérnék a gazdagságot

Új módszert találtak amerikai közgazdászok a szegényesen dokumentált térségek gazdasági fejlettségének felmérésére: a műholdképeken mutatkozó fények elemzését.
Kapcsolódó cikkek

Az olyan országok gazdasági helyzetét, mint amilyen az Egyesült Államok, könnyű felmérni: a vonatkozó adatokat gondosan nyilvántartják, és széles körűen elérhetővé teszik. Azok alapján egyszerűen meghatározhatók az adott ország gazdasági mutatói, köztük a bruttó hazai termék (GDP) nagysága.

Korántsem könnyű azonban kiszámítani a GDP-t olyan országok esetében, ahol a gazdasági adatok hiányosak – például számos afrikai országban -, vagy torzítottak, mint sokak szerint Kínában. A távol eső szegletek gazdasági növekedésének dokumentációja pedig általában fel sem merül.

Xi Chen és William Nordhaus, az amerikai Yale Egyetem makroökonómusai az amerikai légierő műholdjai által a bolygóról éjjel készített képekhez fordultak az alternatív GDP-mérésre. A nagy felbontású képekre hálót fektettek, és minden egyes négyzet fénymennyiségét megmérték.

Az olyan országoknál, amelyek megbízható gazdasági információkat szolgáltatnak, a fénymennyiség szorosan összefüggött a régió GDP-jével ismertetése szerint. Az adatok alapján a közgazdászok statisztikai modellt készítettek a tisztázatlan gazdasági helyzetű országok GDP-jének mérésére.

Nordhaus mindazonáltal óvatosságra intett az éjjeli képeken alapuló modell használatával kapcsolatban. A kiváló gazdasággal rendelkező helyszínek fénykibocsátása is jelentősen különbözhet ugyanis, például a fényárban úszó Las Vegas magasan megelőzi a hasonló gazdasági helyzetű, de nyugodtabb életvitelű Salt Lake Cityt.

Az új módszer ugyanakkor hasznos lehet számtalan esetben, például az afrikai törzsi területek elhatárolásánál, gazdasági növekedésük összehasonlításánál.

Nordhaus szerint az éjszakai fény elemzése előnyös lett volna Irak amerikai megszállása előtt is, amikor még keveset lehetett tudni az ország gazdaságának szerkezetéről. A közegészségügyet, lakossági konfliktusokat vagy környezeti változásokat tanulmányozó közgazdászok a képek segítségével megérthetnék azt is, hogyan hatnak e tényezők egy ország GDP-jére az idő múlásával.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a fénykibocsátás és a gazdagság összefüggéséről (Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik