Tudomány

Fényesebb a világ, mint valaha

Március 22-től április 6-ig rendezik meg a Globe at Night programokat. A Földet védő akciókkal egy időben megújul a fényszennyezés térképe is.

A Globe at Night szakemberei arra kérik fel a világ lakosait, írják le lakóhelyükön, mit látnak az égbolton, pontosabban, mit nem látnak, s ezt online tegyék közzé. Az adatokkal frissítik a jelenlegi fényszennyezettségi térképet.

A fényszennyezés valamikor Edisonnal kezdődött, amikor feltalálta az első hosszú távú izzásra képes villanykörtét 1879-ben. Azóta egyre fényesebb a világ.

Fényszennyezés az USA-ban az 1950-es évektől 2025-ig:

Elsőre azt hihetnénk, a fényszennyezés csak a csillagászok munkáját befolyásolja, de valójában a pazarló közvilágítás közvetlen környezetkárosító tényezővé vált.

ELHOMÁLYOSULNAK A CSILLAGOK

A fényszennyezés nem más, mint az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal közvilágítás, reklámok, stb. történő felesleges megvilágítása.

A fényszennyezés miatt csökkennek az égi objektumok kontrasztjai a Földről nézve. Romlik a halványabb csillagok és ködök megfigyelhetősége.

Ökológiai szempontból a fényszennyezés összezavarja az élővilág ritmusát. A szentjánosbogarak száma egyre csökken a fényszennyezés miatt, s ez még csak a jéghegy csúcsa. Új mérések szerint az állatokat összezavarják az éjszakai fények, a tengeri teknősök a sötét hiányában például teljesen elvesztik tájékozódási képességüket. A madarak párválasztása, szaporodása meghiúsul.

A természetben a vízszintesen poláros fény elsődleges forrása a vízfelszín, azonban főleg a szitakötőknek a kivilágított aszfalt is víznek tűnik, ezért borítják be a szélvédőt egy autóút után rovarok tetemei.

A világon az arizonai Tucson az egyetlen hely, ahol szabályozni kezdték az éjszakai fényhasználatot. Magyarországon először Dág község önkormányzata alkotott a fényszennyezés megakadályozására irányuló rendeletet.

Hazánk „legfénytisztább” területe jelenleg a zselici régió, ahol az ország egyetlen csillagos égbolt parkja működik.

Fényszennyezés Magyarországon:

AJÁNLOTT LINKEK:

Itt lehet segíteni a fényszennyezettségi térkép frissítésében! (Globe at Night)
Fényszennyezettség Magyarországon (Blue Marble)
Földi éjszaka az űrből (NASA)
Zselici csillagos égbolt park (astro-zselic.hu)
Tudj meg még többet a fényszennyezésről! (fenyszennyezes.csillagaszat.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik