Tudomány

150 éves az első színes fénykép

Egy szalagot ábrázol, bár alig látszik rajta valami. Egy angol fizikus 1861-ben színelméleti előadásához mutatta be illusztrációként.

James Clerk Maxwell bolondos skót matematikus-fizikus – aki függvényeit egyébként csak egy darab spárgával mutatta be – 1861. május 17-én a londoni King’s College-ban egy előadás keretében leleplezte a világ legelső színes fényképét.

Ő jött rá először: a színes fotók előállíthatók piros, kék és zöld szűrőkkel. Rábeszélte tehát fényképész ismerősét Thomas Suttont, hogy kapjanak le három képet ugyanarról a szalagról úgy, hogy csak a színszűrőket cseréljék ki egy-egy felvétel után a lencse előtt.

Ezután hasonló elven, ahogy manapság a számítógépes grafikusok a képeket rétegenként helyezik egymásra, Maxwell a három képet három különböző vetítővel vetítette ki, ugyanazokat a szűrőket használva a vetítéshez, mint amelyekkel a képeket rögzítették. Amikor beállította az élességet a vetítésnél, a három kép együtt egyetlen színes felvételt alkotott.

Ma a világ első színes fotóját Edinburgh-ban őrzik az India utca 14. szám alatt, ahol Maxwell született. A londoni King’s College-ban az évforduló alkalmából tudományos előadásokat tartanak a világ első színes fotójáról és James Clerk Maxwellről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az első színes fotó nagy felbontásban (Wikipedia)
Cikk az első színes fotóról
(BBC News)
James Clerk Maxwell élete és munkássága (Wikipedia)
A fényképezés története (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik