Tudomány

Így készül a tojásból kamera

24.hu
24.hu

2011. 04. 26. 15:25

A tojásba vájt kis lyukkal Leonardo által is ismert ősi fényképezőgép gyártható.
Korábban a témában:

Vasárnap nemcsak a húsvétot, hanem a nemzetközi lyukfotózást is ünnepeltük. Ez inspirálta Francesco Capponit, hogy a fényt és a tojásokat a képrögzítés szolgálatába állítsa.

A camera obscurának hívott sötétkamra lényegében egy lyukkamera. Elkészítéséhez éppen megfelelő a tojás, hiszen egy fénytől védett szoba vagy doboz kell hozzá. A fénynek egy apró lyukon keresztül kell behatolnia a szembe vetített falon jelenik meg a rögzíteni kívánt kép.

Capponi javaslata szerint a kamerához a tervezett lyuk körül vágjunk ki egy 2X2 centis négyzetet tojásból. Ezután a lyukkal szemben kenjük be a belső héjat folyékony fotóemulzióval. A kivágott héjdarabot egy lemezzel helyettesítsük, amelybe előre már egy lyukat vájtunk. Ezt ragasszuk a kivágott héj helyére.

Amint fény éri a lyukat, máris rögzülnek a látottak a tojás falára. Az így készült fotó exponálási ideje nagyjából fél perc. Ezután menjünk egy sötét helyre, és óvatosan bontsuk ki a tojást a lyuknál. Az előhívó folyadékot óvatosan a belső héjra vigyük föl. Ez tartósítsa a héj belső falán a negatív tojás-fényképet.

Érdemes a kísérlethez több doboznyi tyúktojást beszerezni Capponi ötven tojásból néggyel járt sikerrel.

Magyarországi érdekesség, hogy Budapesten az Erzsébet híd pilonjainak kereszttartó elemeiben a vízelvezető nyílások is a camera obscura elvén vetítik ki az alattuk elhaladó forgalom fordított, színes képét a belső oldalfalakra. Sajnos elhelyezkedése miatt nem látogatható.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mi az a camera obscura? (Wikipedia)
Így kell tojásba fotózni (lomography.com)
A lyukkamerázás világnapja (pinholeday.org)
Titkos mozi az Erzsébet-híd tetején (Index)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.