Tudomány

Biztonságos szex AIDS-eseknek egy új gyógyszerrel

96 százalékkal csökken a HIV-vírus szex közbeni átadásának esélye, ha a fertőzöttek antiretrovirális gyógyszereket szednek.

Ez az első alkalom, hogy véletlenszerű klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy egy HIV-beteg gyógyszeres kezelése csökkenti az egészséges szexpartnerre leselkedő fertőzés veszélyét.
A vírusellenes gyógyszereket kombinációban használják, hogy megpróbálják elnyomni az immunhiányt okozó vírust, és feltartóztassák a HIV okozta betegség előretörését.

Az 1763 pár bevonásával végzett klinikai kutatás az eredeti tervek szerint 2015-ben fejeződött volna be, de már most közzétettek eredményeket, mert a kezelés annyira sikeresnek bizonyult. A tesztek azt mutatták, a védelem akkor a legerősebb, ha a beteg a lehető leghamarabb elkezdi az úgynevezett antiretrovirális gyógyszeres kezelést.

A kutatást véleményező független testület egyértelmű bizonyítékot látott arra, hogy azoknál a viszonylag egészséges immunrendszerrel bíró HIV-fertőzöttek, akik alapos HIV-gyógyszeres kezelésben részesültek, jelentősen csökkent annak veszélye, hogy megfertőzzék szexpartnerüket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a szerek hatékonyságáról (BBC News)
Tanulmány az AIDS gyógyszerekről (British Medical Journal – magyar kiadás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik