Belföld

Vidéken nem készültek fel a HIV-fertőzöttekre

Ez derül ki az állampolgári jogok biztosának jelentéséből.

Sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a HIV-fertőzöttek fogadására és ellátására a vidéki és budapesti kerületi bőr- és nemibeteg-gondozók – derül ki az állampolgári jogok biztosának jelentéséből. Az ombudsmanhoz 2010 áprilisában a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet fordult, mert egy 2010 januárjában életbe lépett módosítás szerint már nemcsak a budapesti központ, hanem vidéki, megyei és fővárosi kerületi bőr- és nemibeteg-gondozók is végezhetik a HIV-fertőzöttek ellátását.

A rendeletmódosítást azonban nem követte végrehajtási utasítás, így a gondozók sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására és ellátására – közölte a TASZ az ombudsmani vizsgálat alapján. Az ombudsmani vizsgálatból kiderül, hogy a rendeletmódosítás bevezetése előtt hatástanulmány nem készült, így az sem derülhetett ki, hogy a rendelet hatályba léptetése korai volt, mivel sem személyi, sem tárgyi feltételei nincsenek meg a gondozásnak. A bőr- és nemibeteg-gondozók orvosai és ápolói egyáltalán nem, vagy kevés tapasztalattal rendelkeznek a feladat elvégzéséhez, többségük még soha nem látott el HIV-pozitív beteget.

A helyzetet súlyosbítja, hogy nem készült a feladatokat és a gondozók kompetenciaszintjét meghatározó szakmai módszertani levél. A HIV-pozitívak gondozásában alapvető laboratóriumi vizsgálatok – immunrendszer állapotának felmérése, vírusszámmeghatározás – elvégzéséhez nincs megfelelő laboratóriumi háttér, valamint a gondozáshoz szükséges dokumentációk sem készültek el. A lezárult vizsgálat eredményeként az országgyűlési biztos felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítottak legyenek a decentralizált ellátásához szükséges feltételek.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011 első felére tervez egy szakmai egyeztetést, amelynek célja, hogy egy megegyezésen alapulva rendezze a fennálló, alkotmányos jogokat sértő helyzetet. Mind az infektológus-, mind a bőrgyógyászszakma egyetért abban, hogy a megyei szintű decentralizáció helyett megfelelőbb lenne regionális központok létrehozása az egyetemi klinikákon – közölte a TASZ. A jogvédők szerint azonban abban nem értenek egyet a szakemberek, hogy a HIV-pozitívak ellátása melyik szakma kompetenciája, mindkét szakmai kollégium magáénak követeli az ellátás jogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik