Tudomány

A neandervölgyiek utolsó menedékét találhatták meg

Az utolsó északi menedék egyikét azonosíthatta Oroszországban, az északi sarkkör közelében egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Ural lábánál, a Pecsora-folyó mellett pattintott kőeszközöket, valamint a szerszámkészítés során keletkezett hulladékot, kőforgácsot fedeztek fel. A több expedíció által összegyűjtött leletek korát 31-34 ezer évesre becsülik, a kormeghatározást a szakértők a lelőhelyen talált állati csontok alapján végezték.

Nem került ugyanakkor elő emberi csontmaradvány vagy DNS, amely megerősíthetné, hogy valóban a neandervölgyi ember élt itt. Az eszközök azonban úgy néznek ki, mint a neandervölgyi ember által készített szerszámok, de előfordulhat, hogy a modern embertől származnak.

Eric Delson, a New York-i Lehman Egyetem paleoantropológusa utalt egy 2006-os tanulmányra, amely szerint a Homo neanderthalensis egy csoportja Spanyolország déli részén ugyanabban az időben élt egy barlangban, amikorra az oroszországi lelőhelyet datálják. A két lelőhely arról tanúskodhat, hogy miként menekült a modern ember által “szorongatott” neandervölgyi különböző irányokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik