Tudomány

Nem éltek keveset a Neander-völgyiek

Administrator

2011. 01. 11. 07:13

Nem lehet a várható rövid élettartamra ráfogni a Neander-völgyi ember kihalását. A Homo sapiens sem élt hosszabb életet.
Korábban a témában:

Az Afrikából gyorsan elterjedő modern ember nem élt sokáig, “demográfiai előnye” a Neander-völgyiekkel szemben a jobb termékenység vagy a gyermekhalandóság alacsonyabb mértéke volt, állapította meg Erik Trinkhaus antropológus legújabb tanulmányában.

Vizsgálatában a tudós a korai modern ember két csoportjának tagjaival hasonlította össze a neandervölgyiek élettartamát, valamint a generációk közötti különbségeket. Az eredmények azt mutatták, hogy mind a három csoportban kevés volt a 40 év felettiek száma, ennek okai minden valószínűség szerint a pleisztocén korban tapasztalható nehéz életkörülményekben rejlettek.

Erik Trinkhaus szerint azokat az öregeket, akik koruk vagy esetleges sérüléseik miatt nem tudtak lépés tartani, hátrahagyták a folyamatosan vándorló embercsoportok. A lemorzsolódókat vélhetően felfalták a vadállatok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata angolul (PNAS)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.