Tudomány

Népszokások gorilláéknál

Bizonyítékot találtak arra, hogy a legbutább emberszabásúak átadják utódaiknak hagyományaikat.

A brit St. Andrews Egyetem kutatója Richard Byrne a kenti Port Lympne állatkertben fogságban tartott gorillákat figyelt meg, amikor azt vette észre, az emberszabásúak tenyerükben gyömöszölik és préselik a csalánleveket, mielőtt a szájukba tömnék.

A hegyekben élő ruandai gorillák már teljesen máshogyan viselkednek, ők megtörik a csalán szárait evés előtt. A csalánevés kultúrája helyileg eltér, tehát ahogy az embereknek is vannak a “népszokásaik”, úgy a gorilláknak is.

Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, az ezüsthátú hím gorilla Tamba – szintén a kenti állatkertben – édesapjától a járást tanulta el, hogy könnyebben használhassa markát ételek szállítására. A gorillák esetében a bonyolultabb tradíciók is követésre találnak, ha azok hasznosnak bizonyulnak a populáció számára.

A gorillákat a legrosszabbul tanuló emberszabásúaknak tartják, Byrne szerint éppen ezért van szükség a “közös gorilla-tudás” átadására, hiszen így az egyes példányok – az egyéni tudáselsajátítás nélkül is – könnyebben igazodhatnak el a világban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Két lábon jár egy gorilla (Hír24)
Cikk a gorilla tradíciókról (New Scientist)
Tanulmány a gorillákról (Animal Cognition)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik