Tudomány

Meghalt a világ legöregebb orangutánja

Végelgyengülésben, 59 év és 4 hónaposra becsült korban elpusztult szombaton a világ legöregebb, fogságban tartott orangutánja Tokió Tama nevű elővárosának állatkertjében.

A Molly nevű nőstény volt az első orangután a második világháború utáni Japánban. 1955-ben, 3 évesen került Indonéziából Japánba, akkor még az uenói állatkertbe. 2002 után nemzetközi hírnévre tett szert ceruzarajzaival, 2005 óta volt a tamai zoo lakója. Az állatkert közlése szerint állapota március óta folyamatosan romlott.

Molly halálával a tamai állatkert egy másik nősténye, Gypsy lett a világ legidősebb, fogságban élő orángutánja; az ő életkorát 57 évre és 4 hónapra becsülik.

AZ EGYIK LEGINKÁBB VESZÉLYEZTETT ROKONUNK

Az orangután – Pongo – az embertől legtávolabb álló emberszabású majmok neme. Az orangután a legnagyobb testű fán élő állat.

A hímek közel 1,5 m magasak és 100 kg súlyúak, a nőstények feleekkorák; az idős hím orangután jellegzetes pofalemezeket növeszt. Testét hosszú, vörös szőrzet borítja.

Karjai igen hosszúak, karfesztávolsága közel 2,5 m. Az orangután az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj. 1900-ban még mintegy 300 ezer orangután járta a vadont; számuk 1971-re 4 500 alá csökkent.

Az aktív védelemnek, visszatelepítő programoknak köszönhetően jelenleg úgy 25 ezer orangután élhet a két szigeten; többségük Borneón.

AJÁNLOTT LINKEK:

Meghalt a világ legöregebb orangutánja (Japan Today)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik