Tudomány

Elhalasztották az Endeavour startját

Hétfőn indul az Endeavour űrsikló utolsó útjára. Küldetése pontosíthatja a világegyetemünkről alkotott tudást.

Az STS-134 misszió keretében az asztronauták feladata az Alfa Mágneses Spektrométer nevű részecskefizikai kutatóeszköz és egy tartalék alkatrészeket hordozó külső tárolóplatform feljuttatása lesz a nemzetközi űrállomásra.

A spektrométerrel a kozmikus sugárzás forrásait tervezik kutatni. A megfigyelt részecskék tulajdonságaiból világegyetemünket létrehozó folyamatokra lehet majd következtetni. A mérések kozmológiai világképünk alapjait válaszolhatják meg.

Megtudhatjuk, hova tűnt az antianyag az univerzumból, hol van az úgynevezett hideg, sötét anyag, mennyi idős a kozmikus sugárzás, honnan ered a nagy energiájú gamma-sugárzás, maradtak-e az ősrobbanás után mikroszkopikus fekete lyukak, és akár új részecskefajtákat is felfedezhetnek.

Annyira fontos a kísérlet, hogy az űrrepülést 2010 nyaráról a spektrométer hibája miatt egészen mostanáig halasztották.

A legénység parancsnoka Mark Kelly űrhajós, egy korábbi merényletben meglőtt Gabriel Giffords képviselőnő férje. Rajta kívül összesen hatan tartózkodnak majd az űrrepülő fedélzetén.

Az űrsiklót eredetileg a Kennedy űrközpontból április 29-én hazai idő szerint 21:47 perckor indították volna 14 napos küldetésére. A startot műszaki hiba miatt mégis eltolták 72 órával.

Az amerikai űrhivatal szakemberei az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén észleltek elektronikai meghibásodást.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletesen, percről percre a küldetésről (NASA)
Élő közvetítés magyarul (Galileo Webcast)
Mi az az Alfa Mágneses Spektrométer? (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik