Tudomány

Madár méretű hangyák éltek ötvenmillió éve

Megtalálták a világ legnagyobb hangyájának nyomait az amerikai Wyomingban.

A Titanomyrma lubei nevezetű hangyafélével igencsak meglepődnénk, ha találkoznánk. A hangya teste ugyanis több mint öt centiméter hosszúságú lehetett. Ha szárnyait kinyitotta, körülbelül tíz centi szélesnek tűnt. Ránézésre akkora lehetett, mint egy ökörszem.

Az USA-ban egy ősi tó üledékeiben találtak egyik példányának megkövesedett lenyomatára. Az óriáshangya forróbb Földön “járkált”, mint a mai, és a környező fosszilis növényi leletek tanúsága szerint a körülbelül 20 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet kedvelte.

Mivel hasonló fosszíliák már kerültek elő Németországban és a Dél-Angliából, a kutatók a leletek helyzetéből arra következtetnek, hogy a dinoszauruszok kihalása utáni eocén időszakban – 56-34 millió évvel ezelőtt – az óriáshangyák a kontinenseket összekötő az északi sarkvidéken megtalálható földnyelven Európából Észak-Amerikába vándoroltak.

A ma élő legnagyobb hangyaféle a mai Közép- és Kelet-Afrika területén megtalálható, a Dorylus nemzetségbe tartozik. Az amerikai eocén korabeli óriáshangyához hasonlóan szintén 5 centiméter hosszúra nőhet meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az óriáshangya fosszíliáról (BBC News)
Afrikai hangyafélék (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik