Tudomány

Ilyen a világ legöregebb fogszuvasodása

Egy 275 millió éves hüllő állkapcsában megtalálták a legrégibb fogtályogot.

A fogfájástól szenvedő állat a mai Oklahoma területén élő Labidosaurus hamatus – azaz “ajakos” gyík – idős példánya lehetett.

Az ősgyík fosszíliáit a Toronto Mississauga Egyetem kutatói vizsgálták, akik az alsó állkapocsban foghiányt fedeztek fel. A CT-vizsgálat pedig kiterjedt csontvelőgyulladás nyomait mutatta ki.

A kanadai tudósok meggyőződése szerint a fertőzés abból fakadhatott, hogy az állat már elkezdett alkalmazkodni a szárazföldi életformához, a vegyes táplálékhoz, a növény- és húsevéshez. A fogfájós őshüllőlelet jó példája annak, hogy nem csak a cukros italok és a sok édesség roncsolja a fogazatot.

A Labidosaurusok szárazföldi hüllőként a növényrágás kedvéért lemondtak a cserélődő fogsorukról, de a táplálékszerzés ára az volt, hogy az öreg hüllők fogai kihullottak, és nem nőttek vissza, ami hozzájárulhatott akár pusztulásukhoz is.

Testméretei alapján vélhetően a most talált gyík egy idős egyed lehetett, amely a fogfájás miatt nem tudott táplálkozni, legyengült, és a ragadozók prédájává vált.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a fogfájós őshüllőről (LiveScience)
Ilyen lehetett a Labidosaurus (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik