Tudomány

Ilyen a világ legöregebb fogszuvasodása

24.hu
24.hu

2011. 04. 20. 14:19

Egy 275 millió éves hüllő állkapcsában megtalálták a legrégibb fogtályogot.
Korábban a témában:

A fogfájástól szenvedő állat a mai Oklahoma területén élő Labidosaurus hamatus – azaz “ajakos” gyík – idős példánya lehetett.

Az ősgyík fosszíliáit a Toronto Mississauga Egyetem kutatói vizsgálták, akik az alsó állkapocsban foghiányt fedeztek fel. A CT-vizsgálat pedig kiterjedt csontvelőgyulladás nyomait mutatta ki.

A kanadai tudósok meggyőződése szerint a fertőzés abból fakadhatott, hogy az állat már elkezdett alkalmazkodni a szárazföldi életformához, a vegyes táplálékhoz, a növény- és húsevéshez. A fogfájós őshüllőlelet jó példája annak, hogy nem csak a cukros italok és a sok édesség roncsolja a fogazatot.

A Labidosaurusok szárazföldi hüllőként a növényrágás kedvéért lemondtak a cserélődő fogsorukról, de a táplálékszerzés ára az volt, hogy az öreg hüllők fogai kihullottak, és nem nőttek vissza, ami hozzájárulhatott akár pusztulásukhoz is.

Testméretei alapján vélhetően a most talált gyík egy idős egyed lehetett, amely a fogfájás miatt nem tudott táplálkozni, legyengült, és a ragadozók prédájává vált.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a fogfájós őshüllőről (LiveScience)
Ilyen lehetett a Labidosaurus (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.