Tudomány

A balkezesek jobban félnek

Egy pszichológiai kutatás a kezesség és a stresszhelyzet utáni kínzó gondolatok közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

Az edinburgh-i Queen Margaret Egyetem pszichológusai borzalmakban bővelkedő 8 percnyi részletet nézettek A bárányok hallgatnak című filmből kísérleti alanyaikkal, és megmutatkozott, hogy közülük a balkezesek több jelét mutatták a trauma utáni stressznek.

Amikor a nézőket ara kérték, hogy idézzék fel a látottakat, a balkezesek sokkal részletesebben számoltak be a filmről és jóval többször bocsátkoztak ismétlésekbe, ami általánosan jellemző azokra, akiket úgynevezett poszttraumás stressz szindróma gyötör.

Ez a balkezesek körében csaknem kétszer gyakoribb volt, mint a jobbkezeseknél. Úgy tűnik, hogy a balkezesnél általában domináns agyféltekének, a jobb oldalinak több köze lehet a félelemhez, de további kísérletek kellenek, hogy megértsük, mi is történik pontosan.

MI AZ A POSZTTRAUMÁS STRESSZ SZINDRÓMA?

A betegség a súlyos, rendkívüli fizikai vagy lelki stressz után néhány héttel vagy hónappal jelentkezik. A zavar kiváltó oka egy tragikus esemény, amely lehet természeti vagy emberek által okozott katasztrófa, háború, fogság, koncentrációs tábor, súlyos baleset, mások erőszakos halálának a végignézése vagy terrorcselekmény, erőszak vagy kriminális cselekedet.

A traumát a személy ismételten újraéli, kényszeresen visszaemlékezik rá gondolataiban, álmodik róla, rosszabb esetben hallucinál. A traumás élményt szimbolizáló vagy arra emlékeztető külső helyzet vagy belső történés lelki szenvedést vált ki belőle.

AJÁNLOTT LINKEK:

Miért ijednek meg könnyebben a bal kezesek? (Daily Mail)
Tudj meg még többet a poszttraumás stressz szindrómáról! (WEBBeteg)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik