Tudomány

A balkezesek jobban félnek

Administrator
Administrator

2011. 05. 03. 07:35

Egy pszichológiai kutatás a kezesség és a stresszhelyzet utáni kínzó gondolatok közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.
Korábban a témában:

Az edinburgh-i Queen Margaret Egyetem pszichológusai borzalmakban bővelkedő 8 percnyi részletet nézettek A bárányok hallgatnak című filmből kísérleti alanyaikkal, és megmutatkozott, hogy közülük a balkezesek több jelét mutatták a trauma utáni stressznek.

Amikor a nézőket ara kérték, hogy idézzék fel a látottakat, a balkezesek sokkal részletesebben számoltak be a filmről és jóval többször bocsátkoztak ismétlésekbe, ami általánosan jellemző azokra, akiket úgynevezett poszttraumás stressz szindróma gyötör.

Ez a balkezesek körében csaknem kétszer gyakoribb volt, mint a jobbkezeseknél. Úgy tűnik, hogy a balkezesnél általában domináns agyféltekének, a jobb oldalinak több köze lehet a félelemhez, de további kísérletek kellenek, hogy megértsük, mi is történik pontosan.

MI AZ A POSZTTRAUMÁS STRESSZ SZINDRÓMA?

A betegség a súlyos, rendkívüli fizikai vagy lelki stressz után néhány héttel vagy hónappal jelentkezik. A zavar kiváltó oka egy tragikus esemény, amely lehet természeti vagy emberek által okozott katasztrófa, háború, fogság, koncentrációs tábor, súlyos baleset, mások erőszakos halálának a végignézése vagy terrorcselekmény, erőszak vagy kriminális cselekedet.

A traumát a személy ismételten újraéli, kényszeresen visszaemlékezik rá gondolataiban, álmodik róla, rosszabb esetben hallucinál. A traumás élményt szimbolizáló vagy arra emlékeztető külső helyzet vagy belső történés lelki szenvedést vált ki belőle.

AJÁNLOTT LINKEK:

Miért ijednek meg könnyebben a bal kezesek? (Daily Mail)
Tudj meg még többet a poszttraumás stressz szindrómáról! (WEBBeteg)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.