Tudomány

Jó dolog az undor?

Az undorodás túlélésünket segíti egy új tanulmány szerint.
Kapcsolódó cikkek

A gusztustalan kukacoktól, romlott hústól, szivárgó gyennyes sebek látványától keletkező kellemetlen érzés megvéd minket az élősködőktől. Távol tart attól hogy romlott ételt fogyasszunk vagy, hogy higiénia nélkül éljünk. Az undor a túlélésünk egyik alapja, írja Valerie Curtis, londoni kutató a Philosophical Transactions a Royal Society című szaklapban.

Már a fonalférgek is képesek “undorodni”. Ők a Petri-csészébe helyezett parazita baktériumokat tartják undorítónak. Ezeknek az apró szervezeteknek mindössze 302 neuron elég az undor érzetéhez. Az undor ezek szerint ősi és egyetemes, tehát nem tanult.

Curtis szerint nálunk embereknél az undorról való gondolkodás lehet az erkölcs alapja.

Egyes emberek undorérzékenysége eltérő. Ez magyarázza az olyan eseteket, miért nem találja ugyanolyan gusztustalannak két ember a sebek látványát vagy csupasz csigákat. Az undor érzet kiváltódását a körülmények is befolyásolják. Étkezés közben magasabb az undorküszöbünk, és hamar elmegy az étvágyunk ha undort érzünk.

Az undor miatt alakulhat ki egyes embereknél a rögeszmés kézmosással és tisztálkodással járó kényszerbetegség is. Nekik az undorérzékenységük magasabb, mint az átlagnak.


AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebb információ az undorról szóló tanulmányról (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik