Tudomány

Kivégzik a brémai sorozatgyilkos háziasszonyt (1831)

Bréma, április 21. – Tizenöt embert, köztük rokonait ölte meg Gesche Gottfried, akit ezen a napon végeztek ki a város főterén.

Nem volt szívbajos Gesche Margaret Gottfried, aki Németország egyik legkegyetlenebb gyilkosaként „ámokfutott” élete során. Bréma városából szinte ki sem mozdult 46 éve során.

Nehéz jelzőket találni életére, amelynek kezdete sem volt mindennapi: ikerpár egyik tagjaként született, testvére Johann volt. 21 évesen megházasodott, egy nyeregkészítő mester felesége lett, és ezáltal kikászálódott a nehéz anyagi helyzetből. Öt gyermekük született, de csak három maradt életben – „köszönhetően” főszereplőnknek…

Nem sokáig tartott a boldog házasság, mert 1813-ban férje, aki alkoholista és nőcsábász lett, meghalt. Ismét a szegénység tört rá, de nem volt rest hozzámenni egy haldokló férfihez 1817-ben, aki történetesen korábban a szeretője volt (Michael Christoph Gottfried). Ez a férfi is meghalt, csakúgy, mint egyetlen gyermekük, aki halva született. Nem volt nagy az örökség, de Gesche élvezni akarta az életet, immár egy szegényebb brémai negyedben.

Dokumentumfilm (németül) Geshe módszereiről:

Beleszeretett egy Thomas Zimmermann nevű divatkereskedőbe, aki házasságkötésük előtt, 1822-ben váratlanul elhunyt. Cselédnek állt egy bizonyos Rumpff családhoz. A házaspár női tagja hamarosan meghalt, és az ezutáni időszakban is többen a túlvilágra költöztek környezetében.

1828-ban Johann Rumpff, a családfő felfedezett a neki elkészített sonkában egy apró fehér szemcsét. Elvitte megvizsgáltatni, és mivel kiderült, hogy arzén, 1828. március 6-án Gesche Margaret Gottfriedet letartóztatták. Három évig tartott a nyomozás, de megérte kivárni (éppen abban az évben adták át az új fogház épületét, az első lakó Gesche volt, a 38-as cellában).

Kiderült, hogy Gesche 1812-ben édesanyjától kapott egy adag „Mausebutter” nevű arzénos zsírt, hogy azzal irtsa a rovarokat. Ő, akit „brémai angyalnak” is neveztek (kis adagokban juttatta a szervezetbe a mérget) azonban nem erre használta: nyolc embert gyilkolt meg, négyet megmérgezett. Később elfogyott az anyag, így szünet következett a gyilkosságsorozatban.

Az elismert gyilkosságok és a lehetséges indokok:

1813. október 1. Johann Miltenberg (első férje – anyagi megfontolásból)
1815. május 2.Gesche Margarethe Timm (édesanyja – ellenezte második házasságát)
1815. május 10.Johanna Gottfried (leánya – csökkentette házassági esélyeit)
1815. május 18.Adelheid Gottfried (leánya – csökkentette házassági esélyeit)
1815. június 28. Johann Timm (édesapja – ellenezte második házasságát)
1815. szeptember 21. Heinrich Gottfried (fia – csökkentette házassági esélyeit)
1816. június 10. Johann Timm (testvére – anyagi megfontolásból)
1817. július 5.Michael Christoph Gottfried (második férje – anyagi megfontolásból)
1823. június 1.Paul Thomas Zimmermann (szeretője – anyagi megfontolásból)
1825. március 21.Anna Lucia Meyerholz (zenetanárnő, barátnője – anyagi okok miatt)
1825. december 5. – Johann Mosees (szomszéd, barát – anyagi okok miatt)
1826. december 22.Wilhelmine Rumpff (házigazdájának felesége – anyagi okok miatt)
1827. május 13. ??? Schmidt (barátnőjének 3 éves leánya – anyagi okok miatt)
1827. május 15. Beta Schmidt (barátnője – anyagi megfontolásból)
1827. július 24. Friedrich Kleine (Gesche hitelezője, bizalmasa – anyagi okok miatt)

Halálra ítélték: 1831. április 21-én a brémai városháza előtt fejezték le. Ez volt az utolsó nyilvános kivégzés a városban. A fejét alkoholba helyezték és a domshofi múzeumba szállították, ahol meg is lehetett nézni. A bevételeket jótékony célra ajánlották fel. A többi szerve a brémai patológiai intézetbe került, ott azonban az I. világháborúban bekövetkezett tűzvészben megsemmisült.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gesche Margaret Gottfried élete (wikipedia)
Gesche Margaret Gottfried emléke (radiobremen.de)
A brémai angyal (radiobremen.de)
A gyilkos asszony (user.uni-bremen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik