Tudomány

A békacsókolgatás káros az egészségre

A királyfivá válás helyett a kétéltűek veszélyes betegségekkel fertőzhetnek, de akár maguk is elpusztulhatnak az emberi érintéstől.

Április a békák hónapja az Egyesült Államokban, ezért az amerikai szakemberek ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a békák betegségeket, például szalmonellát is terjeszthetnek.

A találkozás azonban a békák számára is veszélyes lehet, az emberi kézen ugyanis olyan természetes olajak és sók találhatók, amelyek irritálhatják a béka bőrét. Ezért ha száraz kézzel nyúl hozzájuk az ember, akár a halálukat is okozhatja – mondja Devin Edmonds, aki a kétéltűekről írt az állattartóknak szóló kézikönyvet.

A márciusban megjelent Frogs and Toads – Békák és varangyok – című kötet szerzője szerint ezek az állatok ugyanakkor nagyszerű házikedvencek lehetnek. Bár természetesen nem lehet őket a kutyához vagy a macskához hasonlítani, egy olyan világba nyújthatnak bepillantást, amely általában rejtve marad az ember elől. Ráadásul számos rendkívül színes faj létezik, így látvány szempontjából abszolút felvehetik a versenyt például a trópusi halakkal.

Bár a természetben a békák ritkán élnek pár évnél tovább, fogságban akár évtizedekig is elélhetnek – írja Edmonds.

AJÁNLOTT LINKEK:

Béka háziállatnak (haziallat.hu)
Felmérik a magyar kígyókat és békákat (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik