Tudomány

Felmérik a magyar kígyókat és békákat

Most még bárki beszállhat még az országos kétéltű- és hüllőfelmérési programba.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Madártani Egyesület reményei szerint a programnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre Magyarország kétéltű- és hüllőfaunáját illetően.

A herpterkep.mme.hu címen gyűjtik a megfigyeléseket: regisztrációt követően bárki feltölthet ide adatot, lehetőleg fényképpel és minél több részlettel.

Az egyesület honlapján az országban előforduló 17 kétéltű- és 15 hüllőfajról szóló leírások és fényképek segítik a látott állatok beazonosítását.

A szervezők minden évben kijelölnek egy régiót – az első évben Budapest és környéke a kiemelt terület -, amelyet részletesebben szeretnének feltérképezni.

Az MME arra buzdítja a kirándulókat, az iskolai biológiaórák és -szakkörök diákjait és más érdeklődőket, hogy minél több megfigyelést küldjenek be ebből a régióból.

Mint a koordinátor megjegyezte, minden szezon végén összesítik az adott időszakban feltöltött megfigyeléseket, és díjjal tervezik elismerni a hónap vagy év adatfeltöltőjének teljesítményét.

A kétéltű- és hüllőfelmérési programja együttműködik az egykori környezetvédelmi minisztérium által elindított Vadonleső programmal.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kétéltű figyelés
A Magyar Madártani Egyesület honlapja
(MME)
Vadonleső

Ajánlott videó

Olvasói sztorik