Tudomány

Szerepcsere pókéknál: amikor a férfi eszi a nőt

Uruguayi biológusok furcsa kivételt fedeztek fel az állatvilágban: létezik egy pókfaj, amelynél nem a nőstény kebelezi be a hímet, hanem fordítva.

A szexuális kannibalizmus lényege, hogy a párzás előtt, alatt, vagy azt követően az egyik fél elfogyasztja a másikat.

Elsősorban ízeltlábúaknál figyelték meg e jelenséget, azon belül is leginkább a pókokra jellemző.

A szerepek egyértelműek: a nőstény megeszi a hímet. Az éjjeli életmódú Allocosa brasiliensis nevű farkaspóknál azonban szerepcsere történt – derítette ki Anita Aisenberg, a montevideói Biológiai Kutatóintézet biológusa és munkatársai.

A pókoknál általában a hímek keresik fel a nőstényeket párzás céljából. Az uruguayi farkaspóknál ezzel szemben a hímek fogadják üregeikben a női látogatókat, gyakran azok vesztére.

NEM MINDEN PÓKNŐBŐL LESZ VACSORA

A pókhímek azonban nem válogatás nélkül gyilkolnak – állapították meg a kutatók. A szűz, roskadásig telerakott első petezsákkal érkező jelölteket jó eséllyel megtermékenyítik, majd útjukra bocsátják, hiszen ezektől bőséges gyermekáldás várható.

Az idősebbekre vagy rosszabb kondícióban lévőkre azonban kíméletlenül lesújt a háziúr.

Csapdába ejtett nőstény:

Pár évvel ezelőtt egy ászkafajnál figyeltek meg fordított szexuális kannibalizmust, ezen kívül azonban egyedülálló az uruguayi farkaspók esete.

A különleges viselkedés eredetét egyelőre csak találgatni lehet. Valószínűsíthető azonban, hogy a környezeti feltételekre adott válaszról van szó.

Az A. brasiliensis folyópartok menti sivár homokfövenyekben él, ahol nagyok a hőmérsékletingadozások, erős szél fúj és kevés a táplálék. Ilyen körülmények közt minden zsákmányt meg kell becsülni. Amennyiben tehát a nőstény nem bizonyítja szaporodóképességét, prédává válik.

AJÁNLOTT LINKEK:

A pókokról megjelent tanulmány kivonata (Biological Journal of the Linnean Society)
Tudj meg még többet az uruguayi farkaspókról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik