Tudomány

44 millió éve lovagol egy pókon

24.hu
24.hu

2011. 03. 29. 12:45

Így állt bosszút a gyanta egy póktojásra éhes lárván.
Korábban a témában:

Valamikor az eocén korban volt egyszer egy hernyó. Pontosabban egy sáska lárva, aki rá akart mászni egy pók hátára, de mielőtt ez bekövetkezett volna a lecsorgó gyanta mindkettejüket elkapta. A gyanta borostyánná szilárdult. A lárva és a pók is megkövesedtek.

De, hogy a tudósok is tanuljanak valamit, a lárva nem véletlenül akart felmászni a mérges nyolclábúra. Az ősi sáskacsemete ugyanis póktojásokkal táplálkozott. A lárva a peterakó anyapókra ragadva közelítette meg áldozatait, majd befalta őket.

A bizarr pillanatot megörökítő borostyánt a berlini Természettudomány Múzeumban őrzik.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Berlini Természettudományi Múzeum honlapja
A kép nagyobb felbontásban
(New Scientist)
Így keletkezik a borostyán (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.