Tudomány

Dinoszaurusz legek

Melyik volt a legnagyobb dinoszaurusz, és melyik a legparányibb? Melyik a legintelligensebb, és melyik a legostobább?

A The Daily Telegraph című brit lap egy izgalmas összeállítást közölt a dinoszauruszokról.

A legsúlyosabb “egyéniség” minden bizonnyal a hosszúnyakú növényevő Brachiosaurus, azaz a “kargyík” volt, amely nevét a hátsóknál hosszabb mellső lábai után kapta.

Akár nyolcvan tonnát is nyomhatott, vagyis testsúlya 17 afrikai elefántéval lehetett egyenlő.

A “legnyurgább” a szintén a szauropodák neméhez tartozó Poszeidón-gyík, azaz a Sauroposeidon volt. Testfelépítése a rövid test és a rendkívül hosszú nyak miatt bizonyos tekintetben a modern zsiráféra hasonlíthatott.

17 méter magasra is képes volt emelni a fejét, ami egy hatemeletes épület magasságának felel meg.

A legkisebb őshüllő az ornithopoda – madárlábú – dinoszauruszok közé tartozó “lesothói gyík”, a Lesothosaurus, amely nem volt nagyobb egy tyúknál.

A növényevő hüllő egész teste narancssárga színű volt, és zöld csíkok mintázták. Nagy szemei jó látást biztosítottak, orra viszont kicsi volt, így átlagos szaglással rendelkezhetett.

Az eddig előkerült legparányibb dinoszaurusztojás mindössze három centiméter hosszú. A paleontológusoknak eddig nem sikerült beazonosítaniuk, hogy mely őshüllőé lehetett.

A dinoszauruszok “legagyasabbja” címére a madárszerű őshüllőkhöz tartozó Troodon pályázhat. Különlegessége, hogy a második lábujjain nagy, visszahúzható, sarló alakú karmok nőttek, amelyeket futás közben felemelt a talajról.

A Troodonnak a testtömegéhez viszonyítva a többi dinoszauruszénál nagyobb agya volt. emiatt úgy gondolják, hogy a legintelligensebb dinoszauruszok egyike lehetett, amely értelmesebb volt kora emlőseinél is.

A legostobább öshüllő a 4 méter magas Stegosaurus lehetett, alig 75 grammos agyával.

A legidősebb ismert dinoszaurusz 230 millió évvel ezelőtt élt, maradványaira Madagaszkár szigetén bukkantak.

A leghosszabb névvel az a Micropachycephalosaurus büszkélkedhet, amely paradox módon a legkisebb dinoszauruszok közé tartozott, hiszen testhossza alig érte el az egy métert.

A leggyorsabb futók közé tartozhatott az Ornithomimosaurus és strucc-dinoszauruszok csoportjához tartozó Dromiceiomimus.

Utóbbi izmos combjainak köszönhetően akár óránkénti 60 kilométeres sebességgel is képes volt vágtázni.


AJÁNLOTT LINKEK:

Új dinoszaurusz felfedezések (Dinosaursnews)
Tudj meg még többet a dinoszauruszokról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik