Tudomány

Sugárzási kisokos: Új tesztek és gyógyszerek a sugárbetegségre

Bélbaktériummal gyógyíthatják és DNS- és vérteszttel mutathatják ki az emberbe jutott veszélyes dózist.

A japán atomerőmű-baleset ismét ráirányította a figyelmet a tényre, hogy kevés kezelés áll rendelkezésre a nagy sugárdózist kapott emberek megsegítésére.

Az előrehaladott állapotban lévő projektek közül a New York-i Columbia Egyetem gyorstesztje egy csepp vérből megállapítja, ért-e veszélyes nagyságú sugárdózis valakit. Jelenleg egy prototípusa működik a készüléknek, mellyel naponta több ezer vérminta elemezhető.

A GEIGER-MÜLLER CSŐ NEM MÉR MINDENT

A hagyományos Geiger-elven működő számlálók csak a ruha és a bőr felszínén lévő sugárszennyezést mérik, a testben elnyelődött sugárdózist nem.

David Brenner radiológus szerint mielőtt kezelni kezdenek valakit sugárfertőzés ellen, tudni kellene, mekkora sugárdózist kapott. Ha a becslés rossz, a szerek többet árthatnak, mint használhatnak. Brenner és csoportja a radioaktív – ionizáló – sugárzás miatti korai DNS-károsodás detektálásával becsli meg a szervezetbe jutott sugárdózis nagyságát.

SEJTÖLÉS BÉLBACIVAL

A fejlesztés alatt lévő kezelések között is akad reménykeltő. Andrei Gudkov kutatócsoportja a Roswell Park Rákkutató Intézetben a csontvelői és emésztőrendszeri sejteket védő szert fejlesztett ki. Ezek a sejtek “túlreagálják” a sugárzás által kiváltott sérülést, és – mint Gudkov fogalmazott – egyfajta öngyilkosságot követnek el.

Az új gyógyszer egy normál bélbaktériumból származó fehérjén, a flagellinen alapul, amely meggátolja a sejtrombolás egy részét, miközben serkenti a megmaradt sejtek felépülését is. A szer állatkísérletekben jól vizsgázott, a kezelés hatására a sugárzásnak kitett majmok túlélése jelentősen javult.

A gyógyszer biztonságosságát tesztelő humán próba is eredményes volt, mert a 150 önkéntes résztvevőnél legfeljebb enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Sugárzási kisokos: Mennyit bír ki egy ember? (Hír24)
Mekkora a veszélyes sugárzás (Hír24)
Így működik a Geiger számláló (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik