Tudomány

Egy japán tudós megjósolta az atomválságot

Már 2009-ben előre látta, hogy újra bekövetkezhet egy ezer évvel ezelőtti tragédia, de nem hallgattak rá.

Egy komoly földrengés és szökőár veszélyeire figyelmeztette a Fukusima-1 atomerőmű üzemeltetőjét egy neves japán földrengéskutató évekkel ezelőtt, de nem hallgattak rá.

A március 11-ei természeti csapás utáni atomválság a világtörténelem második legkomolyabb nukleáris balesete.

Jukinobu Okamura a korábbi földrengések tanulsága alapján szerette volna a Fukusima-1-et működtető TEPCO figyelmét felhívni arra, hogy a szigetország északkeleti térségét bármikor érheti nagy erejű földrengés és cunami. A japán tudós állításai szerint pontosan az történt, amit előre jelzett.

Okamura – akinek egyébként a korábbi földrengések a szakterülete – a TEPCO és a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség figyelmét a 869-ben történt Jogan néven ismertté vált hatalmas – 8,6-os erejű – földrengés tanulságaira próbálta felhívni.

EZER ÉVE IS KASZÁLT EGY VÉGZETES CUNAMI

A több mint 1100 évvel ezelőtti földrengés és cunami letarolta Japán északkeleti részét, és erejéről még most is vannak apáról fiúra szálló legendák.

A tudós azt akarta elmondani, hogy bármikor történhet hasonló azon a vidéken. Az általa elmondottakat sem az atombiztonsági ügynökségnél, sem a TEPCO-nál nem vették komolyan.

Azzal érveltek, hogy semmilyen közvetlen bizonyíték nincs arra, hogy a kora középkori földrengés jelentős károkat okozott volna, különösen nem a Fukusima erőmű környezetében.

Okumara szerint még a nukleáris biztonsággal foglalkozó ügynökség is alábecsülte a Fukusima erőmű kockázatait. Azt is mondta, hogy a március 11-ei, kilences erősségű földrengés és az azt követő cunami még annál is nagyobb volt, mint amit a Jogant és hatásait tanulmányozó geológusok vártak volna.

AJÁNLOTT LINKEK:

Okumara előrejelzései (Kyodo News)
Tudj meg még többet a 869-es Jogan földrengésről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik