Tudomány

Könyvet írnak Gagarin elfeledett dublőréről

Ha Vlagyimir Komarov űrhajós nem ugrik be 1967-ben Gagarin helyére, a világ első asztronautája égett volna "meteorrá".

Jamie Doran és Piers Starman címen megjelenő könyvükben emlékeznek meg a tragikus asztronauta sorsáról. A könyv címe Starman, azaz Csillagember: a két híres szovjet űrhajós Jurij Gagarin és Vlagyimir Kpmarov barátságáról szól.

A munka elsősorban az egykori KGB-tiszt, Venjamin Ivanovics Ruszajev vallomásaira hivatkozik, aki ugyanúgy állítja – Gagarin unokatestvéréhez hasonlóan -, hogy Jurij és Vlagyimir cimborák voltak, együtt italoztak, vadásztak.

Gagarin megsejtette, hogy bajok lehetnek az első szojuzzal. Ez később be is igazolódott, az űrhajón 203 műszaki hibát észleltek. Miután Gagarin értesítette erről főnökeit, leváltották. Komarov ment az első űrhajós helyett űrbe.

Vlagyimir Komarov földi maradványai a ravatalon:

Gagarin és Komarov előre készült a tragédiára, de jobb szerették volna az utazást elhalasztani. Az indulás előtt röviddel kidolgozták egy másik szojuzzal való összekapcsolás tervét. Gagarin ki akarta menteni Komarovot, aki viszont azért nem lépett vissza a lehetőségtől, nehogy barátja lelje halálát. Az utazás elhalasztásához az engedélyt nem adták meg nekik.

A végzetes űrkaland 13 órán át tartott 1967. április 24-én. Az űrhajós a hibás űrhajón égett el élve. Az esetről Gagarin unokatestvérének szavahihetőségén kívül egy tízoldalas Gagarin által írt kézirat is tanúskodik. A papírt Gagarin KGB-s ismerősének, Venjamin Ruszajevnek adta, aki végül azt nem továbbította a parancsnokoknak.

Ruszajevet később lefokozták, és Szibériába küldték. 1968-ban Gagarin titokzatos körülmények között halt meg vadászrepülőgép-balesetben.

Komarovról halála után egy aszteroidát neveztek el a szovjetek, mely az 1896 Komarov nevet viseli. Hősként a Kreml falába temették. Komarov negyvenévesen hunyt el, második űrutazása során, őt tekintik a világűr első áldozatának.

Komarov utolsó szavai:

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Starman című könyv háttértörténetéről! (NPR)
Jó ember volt. Kár, hogy megölték – interjú Jurij Gagarin unokatestvérével (Hetek)
On This Day – 1967. április 24. (BBC)
Ki volt Vlagyimir Komarov? (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik