Tudomány

Gyöngyvirág illatú a petesejt: biológiai titkok a hálószobából

Ha a spermiumok fejét teniszlabda nagyságúra nagyítanánk, útjuk a petesejt felé egy harminc kilométer hosszú, négysávos autópályának felelne meg.

A spermium azonban nem marad segítség nélkül e hosszú úton. A petesejt a gyöngyvirágénak megfelelő illatanyagot bocsát ugyanis ki magából, és ez tereli helyes irányba a spermiumokat.

A spermiumokban külön receptor található az illat megkötésére. Ezen kívül még további receptorok is akadnak a spermiumok felületén, például a progeszteron női nemi hormon számára.

Egy amerikai – kaliforniai – és egy német kutatócsoportnak most első ízben sikerült részletesen leírnia a Nature című folyóiratban, hogyan vonzza a női nemi hormon az ondósejteket.

A petesejtet felhőként körülvevő progeszteron egy ioncsatornát nyit ki a spermiumok sejtburkában. Ezt követően kalcium áramlik be a belsejükbe, ami aktivitásukat fokozza, és a petesejthez irányítja őket.

Ez a felismerés új lehetőségeket tárhat fel a fogamzásgátlás terén, amennyiben sikerül megzavarni az ioncsatorna működését. Addig azonban hosszú utat kell még megtenni.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tanulmány kivonata (Nature)
Mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? (WEBbeteg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik