Tudomány

Mi közük a csontoknak a szexhez?

Egy új tanulmány szerint egy csontfehérje befolyásolja a spermaszámot.

A nemi hormonokról eddig is tudták, hogy szerepet játszanak az egészséges csontozat fenntartásában. A New York-i Columbiai Egyetem tudósainak kutatásából azonban kiderült, a spermaszámot is meghatározza a csontok milyensége.

Gerard Karsentsky és kollégái egérkísérletek segítségével bizonyították be, hogy a csontsejtekből vett sejkultúrákban megtalálhatóak a nemi hormonok, sőt a herékből származó sejtekkel kezelt csontsejtek növelték a nemi hormonok termelését.

A csontok és a nemi hormonok ilyen típusú összefüggése csak a tesztorszteronra – azaz a férfi hormonra igaz – petefészkekből vett progreszteron és ösztrogén esetében nem tapasztaltak megközelítő eredményt.

A csontokon belül is az úgynevezett oszteokalcin nevű csontfehérje az, amely felelős a vérbe juttatott magasabb nemihormon-szintért.

A tudósok az ellenkező esetet is tanulmányozták. Azt mérték meg, hogy azoknak a mutáns egereknek, amelyek szervezetéből hiányzott az oszteokalcinért felelős gén, kisebb heréjük nőtt, és alacsonyabb volt a spermaszámuk is, mint normális társaiknak.

Hatékonyságukat “egécsaládokon” belül is elemezték, a kevesebb spermaszámmal rendelkező egereknek fele annyi utódjuk született, mint a oszteokalcinban “dúskáló” csontozatú rágcsálóknak.

Az oszteokalcint ezek után egy terméketlen férfiaknak szánt gyógyszer hatóanyagaként kezdik tesztelni. Egy héttel ezelőtt ugyanez a tudóscsoport azt is bebizonyította, hogy ez az anyag nemcsak a csontok állapotáért, hanem a vércukorszint fenntartásáért is felelős.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány összefoglalója (Cell)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik