Tudomány

Megerősítették a szaunabolygó létezését

A szuperföldön újra vízgőz jelenlétét mutatták ki csillagászok.

A GJ 1214b jelű exobolygót 2009-ben a MEarth projekt keretében fedezték fel. Az Ophiuchus Kígyótartó – csillagképben található M osztályú vörös törpe körül kering, egy év rajta mindössze 1,6 földi napnak felel meg.

A bolygón egy új színképelemzésre épült tanulmány megerősítette, hogy a nagy mennyiségű hidrogén és fém – csillagászati értelemben a héliumnál nagyobb atomszámú elem mellett – légköre legalább 10% vizet tartalmazhat.

A GJ 1214b világa mégsem tűnik “barátságos” trópusi dzsungelnek, ahol kényelmesen elélhetne az emberiség, ugyanis a szaunabolygónak keresztelt planéta felszínén a legújabb számítások alapján is körülbelül 280 Celsius-fok hőség tombol.

SZUPERFÖLD

A szuperföld az exobolygók egy feltételezett kategóriája. Egy szuperföld tömege nagyobb Földünkénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói.

Központi csillaguktól elég sugárzást kapnak, hogy a légkörük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká.

A feltételezések szerint az ilyen bolygók felépítése a földéhez többé-kevésbé hasonló. Ezért hívják őket szuperföldeknek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Itt olvashatsz az új tanulmányról (Physorg)
MEarth projekt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik