Tudomány

Nem minden ufó, ami annak látszik

Így ismerheted fel tudatosan az "idegeneket".

Múlt szombaton Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Budapesten földönkívülinek nézték a Föld körüli pályán mozgó Nemzetközi Űrállomást.

A Hajdú Online (haon) helyi hírportál először ufórejtélyként kezelte az eseményeket. A Független Hírügynökségnek a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője leplezte le különlegességet a Nemzetközi Űrállomást, amely nem is olyan ritka látvány.

Az izgalmakra – amiatt többen az eget nézték – a múlt heti Discovery űrsikló utolsó indítása adhatott okot. Az amatőr csillagászok közül ezért többen is keresték az égen az űrrepülőt, amint éppen az űrállomás felé közeledik. Egy szerencsés asztrofotósnak sikerült lencsevégre kapnia az űrjármű dokkolását.

Ha általunk azonosíthatatlan repülő tárgyat látunk, először érdemes figyelemmel követni a magyarországi webkamerákat, hátha lefilmezték az eseményt. Ha sikerül bizonyítékot szereznünk a látottakra, kérdezzünk megy egy szakértőt – ajánljuk a Magyar Csillagászati Egyesület és a Magyar Űrkutatási Iroda kutatóit – hogy mi lehetett az, vagy pedig nézzünk utána a weben, égképmodellező programokkal, vajon mit is láthattunk az égbolton.

A műholdak, űrszondák, a Nemzetközi Űrállomás és a bemért aszteroidák pályáját online is lehet követni. Így a Nemzetközi Űrállomás pozíciója is figyelemmel kísérhető.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hol járnak a műholdak az égen? (n2yo)

Ingyenes égképmodellező program (Stellarium)

Magyarországi webkamerák (Időkép)

Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik