Tudomány

Tudott bort kóstolni – 100 éve született Kazal László

Budapest, február 27. – Ezen a napon született a televízió aranykorának egyik meghatározó szereplője, az énekes, konferanszié, színész Kazal László.

Gyakorlatilag félárvaként nőtt fel Gábor testvérével, mert apja 1917-ben hősi halált halt az I. világháborúban. Édesanyja egy kisvendéglőt nyitott, hogy megéljenek.

„A kereskedelmi második osztályában tizenkét tantárgyból megbuktam. Csak tornából és énekből mentem át. Bánatomban elszegődtem újságkihordónak” – ezt már Kazal mondta visszaemlékezésként. Nem ment a vendéglő, nem volt pénz az évismétlésre.

Egy divatkereskedésben kifutófiú, majd pincér lesz a Gellért Szállóban, de kirúgják, mert felesel. Beiratkozik Rákosi Szidi színészakadémiájára, ahová rendszerességgel jár, de mellette egy elektronikai vállalatnál dolgozik. 1929-ben végez, először a Király Színházban, majd a Bethlen tériben játszik, hogy aztán Miskolcra kerüljön.

Tájékoztatás a zsír áráról:

Ott játszotta Ádámot Madách Az ember tragédiájában, de leginkább táncos bonviván volt, amíg el nem zavarják, mert az ügyelővel verekedett. Ezt mások is megtudják, így nehezen boldogul.

Két évig Csongrádon lesz népszerű színész, 1936-ban költözik Budapestre. A Városi Színház ügyelője hívja beugró színésznek a teátrum Én és a kisöcsém című darabjába. Sikert arat. Itt-ott játszik, de szerződést nem kap.

Nehezen tud megélni, de mindent elvállal: nyakkendőkészítő, táncos, blesz, majd az Angol Parkban énekel, ott fedezik fel, így a 30-as évek slágerénekeseként ismerik meg.

Kazal László énekel 1943-ban:

Kabarékban is szerepel, és a gramofonlemezek ünnepelt alakja lesz. A Tonalit Gramophon Rt. szerződtetett énekeseként dolgozik, miközben színházakban játszik – pár évig Nagykőrösön.

A II. világháború után folytatja budapesti sikereit. 1950-ben végre szerződést kap, a Vidám Színpad lesz otthona haláláig.

Elegáns, mosolygós, esendő, természetes, szerethető ember volt. Több ezer dalt ismert, így jókat tudott mulatni, holott magánemberként mértéktartó életet élt feleségével. Nála természetesebben senki nem tudott káromkodni, a szájából ezek a szavak nem is tűntek trágárságnak.

Imád főzni, szereti a jó autókat, kalandjait elmeséli a színpadon. Felesége Balogh Erzsi, a Szabó család egyik főszereplője. Első feleségétől született Kinga nevű lánya.

Tudományos borkóstolás:

A televíziónak köszönheti, hogy a színházakkal nem ellátott országrészeken is szeretik: a Telefonkönyv polka, a Zipzár, a Kisebb lett a kalapom, a Szeressük egymást gyerekek, a Borskóstoló jellegzetes humorát hűen visszaadja.

A borkóstolóban saját készítésű szörpjeit fogyasztja, az utolsón azonban kollégái igazi bort tesznek a poharakba, tréfából. Ezen vérig sértődött, művészi munkájának semmibevételeként fogta fel a viccet. Küzdött azzal, hogy sokan csak a komikus szerepeket várták tőle, holott ő vágyott a drámai feladatokra.

1983-ban halt meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kazal László életrajza (szineszkonyvtar.hu)
Kazal László dalszövegei (zeneszoveg.hu)
Kazal László fennmaradt gramofon felvételei (gramofon.nava.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik