Tudomány

Senki sem tudja, miért alkalmaztak eleink koponyalékelést

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa a Sírásók naplója című régészeti blogban veti fel a kérdést.

Az ún. trepanáció (koponyalékelés) életmentő célú alkalmazása sebesülések alkalmával – a koponyaűri vérzés miatt, a nyúltagy védelme céljából – fordult elő. Ekkor megnyitották magát koponyaüreget is.

Létezett azonban egy olyan eljárás, amelynek célját ma sem ismerik. Ekkor a koponyaüreget magát nem nyitották meg, viszont egyfajta, kisméretű vésést alkalmaztak a fejcsont legmagasabb pontján. Nem maradtak fenn írásos feljegyzések a más népeknél teljesen ismeretlen beavatkozásról (amely viszont a temető-feltárások során mindenütt megfigyelhető, ahol a honfoglaló magyarok jártak), így korunk tudósai csak feltételezésekre hagyatkozhatnak atekintetben, mire szolgált a jelképes trepanáció.

Bernert Zsolt feltételezése szerint a sámáni gyógyító rituálé vagy a beavatási szertartás része lehetett. Ezt erősíti meg az a megfigyelés is, hogy a „műtétet” csakis felnőtteknél alkalmazták.

AJÁNLOTT LINKEK:

A jelképes koponyalékelés hungaricum volt (Index)

Pogány szertartás az Árpád-házi királyok udvarában? (http://sirasok.blog.hu/)

Agyafúrtnak lenni (www.hunlight.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik