Tudomány

Árpád-kori emlékeket tártak fel Dabason

A mintegy húsz sírból álló dabasi temető mellett pattintott kőeszközöket és Árpád-kori emléket is találtak.

Egy hosszú idő után újra művelésbe vett szántóföldön emberi csontokra lett figyelmes Rácz Tibor Ákos, a kutatás egyik vezetője.

A még tavasszal feltárt férfisírban nyílcsúcsokat, kengyelt találtak, majd előkerült egy IX. századi II. Lothar érem, valamint olyan fémtárgyak, amelyek arra utaltak, hogy honfoglalás kori temetőre bukkantak. A kéthektáros lelőhelyen a munkálatok ősszel tudtak megkezdődni.

A kora bronzkori úgynevezett makói kultúrához tartozó településen kívül földbemélyített Árpád-kori ház is előkerült a több periódusú lelőhelyről, de találtak pattintott kőeszközöket – késeket, kőpengéket -, illetve középső rézkorból származó temetkezést és cserepeket is.

A dabasi honfoglalás kori temetőnek azért van jelentősége, mert a leletmentés keretein belül sikerült szakszerűen kibontani a sírokat, amelyeket a mezőgazdasági művelés véglegesen elpusztított volna. Azok elhelyezkedéséből, egymáshoz való viszonyából, számából és a halottak elhelyezéséből sok fontos információhoz lehet jutni.

A mostani kutatás tovább finomíthatja a X. századi temetkezések időrendjét, mivel olyan ékszerek kerültek elő egymás mellől, amelyekről korábban úgy vélték, hogy nem egy időszakban viselték őket.

A négyhetes terepmunka után most kezdődik majd a leletek feldolgozása, a csontokat várhatóan a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai fogják megvizsgálni, Bécsben pedig radiokarbonos elemzés segít majd pontosan meghatározni korukat.

Ajánlott videó

A férfiasság válsága régi mantra, már az ókoriak is a férfivirtus hanyatlásáról beszéltek. Tevesz László történész a természeti népek beavatási rítusaitól a Pál utcai grundon át a punkig és a Harcosok klubjáig húz ívet, hogy aztán maga is csak hiányt találjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.