Tudomány

Két hold egy kutyacsont körül

A csont nem más, mint a Kleopatra kisbolygó. A bizarr formájú aszteroida mellett két kisebb hold pályáját sikerült bemérni.

A Hawaii Keck teleszkóppal még 2008-ban észlelték adaptív optikai eljárással a két égitestet, mely a 216 Kleopatra aszteroida körül kering. A rendszer mozgását mostanra sikerült modellezni. Az aszteroida és két holdja igen különös képet mutat a bolygóközi térben, mintha két szikladarab keringene egy gyorsan pörgő “kutyacsont” körül.

A két holdat a valódi Kleopátra királynő ikreiről Alexheliosnak és Cleoselenének neveztek el. A holdak az elmúlt száz millió évben válhattak le “anyaaszteroidájukról”, amikor abba egy másik bolygóközi törmelék csapódott.

A 216 Kleopatra kisbolygó csak 217 km hosszú, a Naprendszerrel egykorú. A Mars és a Jupiter körüli kisbolygóövezetben kering. Elég korán, 1880-ban fedezték fel.

Így forog a “kutyacsont” saját tengelye körül:

Az aszteroida különlegessége – alakján kívül – jelentős fémtartalma, emiatt az úgynevezett M-típusú kisbolygókhoz sorolják. Ilyen aszteroida a görög mitológiai Psyche-ről elkeresztelt vaskos űrszikla is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Kleopatra aszteroidáról! (Wikipedia)

Így modellezták a Kleopatra-rendszert (PhysOrg)

M-típusú kisbolygók (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik