Tudomány

Légköre van a második legnagyobb Szaturnusz-holdnak

A Szaturnusz Rhea nevű holdja körül oxigén és szén-dioxid kering.

A mérési eredményeket a Cassini-szonda erősítette meg, miután mintát vett a hold körüli anyagból. A Cassini 50 milliárd oxigén és 20 milliárd szén-dioxid molekulát mért köbméterenként. A Rheanak tehát van légköre, igaz körülbelül ötbilliószor ritkább, mint a Föld légkörében megtalálható oxigén.

A nagyon ritka légkört, exoszféra jelenlétét korábban a Jupiter Europa és a Ganymedes holdjain légkörében sikerült kimutatni.

A Szaturnusz rendszerén belül eddig a Titan nevű holdról volt ismert, hogy sűrű légkörrel rendelkezik. A Titanon kívül azonban a Szaturnusz rendszer második legnagyobb holdján, a Rhea-n is található nagyon vékony “légréteg”.

Az oxigén molekulák jelenléte egyértelmű, elég hamar keletkeznek, s távoznak a bolygóközi térbe. A hold légkörében termelt szén-dioxid keletkezése még nem nyilvánvaló, a szén-dioxid molekulák lassabban illannak el. Lehetséges, hogy szerves vegyületek állítják elő.

A tudósok gyanítják az exoszférák gyakoriak lehetnek a gázóriások körül keringő holdak esetében, akár a Dionenak és a Tethysnek is van gyenge légköre. A Cassini 2011 decemberében vesz mintát a Dione légköréből. A Cassini szonda 2017-ig végez kutatásokat a Szaturnusz térségében, majd az óriásbolygó légkörébe zuhanva ér véget küldetése.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a Rhea légköréről (BBC News)

Rhea (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik