Tudomány

Történelmi dinoaszauruszt ünnepelnek Bristolban

Britannia legidősebb dinoszauruszát, a "gyökeres fogú gyíkot" ünneplik Bristolban.

A bristoli dinoszauruszként elhíresült fosszíliákat, amelyeket kezdetben egy hüllő maradványainak vélték, 1834-ben fedezték fel.

Két évvel később két geológus – Samuel Stutchbury és Henry Riley azonosította a dinoszauruszt, a csontok nagy részét azonban csak 1972-ben sikerült kiszabadítani a mészkő fogságából.

A gyökeres fogú gyíkot egy áradás mosta 200-250 millió évvel ezelőtt egy mészkőbarlangba. Ez Nagy-Britannia legidősebb dinoszaurusza, s egyike a világ legrégebbi fennmaradt ősgyíkfosszíliáinak.

ÍGY FESTETT A BRISTOLI ŐSGYÍK

A Thecodontosaurus csordákban élt a buja növényzetű szigeteken a mai Bristol körzetében. A kenguru-nagyságú növényevőt, amely a késő triász korban élt, a legprimitívebb dinoszauruszok közé sorolják.

Testhossza alig haladta meg az 1 métert, súlya pedig 11 kilogramm körül volt. Rövid nyakán meglehetősen nagy koponya helyezkedett el, s mélyen ülő nagy szemei voltak.

Az állkapcsában sok kis és közepes méretű, recézett, levélformájú fog sorakozott, végtagjain öt-öt, nagy karmokkal “felszerelt” ujj volt. Mellső végtagjai jóval rövidebbek voltak a hátsóknál, a farka pedig jóval hosszabb volt, mint a fej, a nyak és a törzs együttesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik