Tudomány

Ősnyúllal ünneplik a kínai új évet

Egy 54 millió éves megkövesedett nyúlkoponyát állítottak ki az ősállatok kínai múzeumában Pekingben.
Kapcsolódó cikkek

A kicsiny fosszília nagyítón keresztül tekinthető meg más őskori leletek társaságában. Az épségben maradt nyúlkoponyát kínai régészek találták 2007-ben az északnyugati országrészben, Belső-Mongólia Eren medencéjében. “Dawsonglaus atiquus” nyúlnak nevezték el.

Régészkutatók úgy vélik, hogy a “dawsonglaus atiquus” nyúl az eddig felfedezett nyulak legrégebbi példánya. Tízenegymillió évvel dinoszauruszok kihalását követően jelent meg a Földön. A koponya alapján megállapítható, hogy az állat két pár elülső felső fogazattal és egy pár elülső fogazattal rendelkezett.

A kiállítás több eredeti darabbal mutatja be a nyúlfélék eredetét és az evolúció során elért alakváltozásait. Így – ugyancsak nagyító alatt – megcsodálható a mintegy 58 millió éves “Mimotona wana”, a nyúl egyik “elődje” is, amelynek kiállított kövületét 1977-ben Anhuj tartományban ásta ki egy Li nevű régész.

A NYÚL ÉVE

A kínai holnaptár szerint az idén február harmadikán köszöntött be a Nyúl éve, és vette kezdetét a kínaiak legnagyobb ünnepe, a Tavaszünnep.

A nyúl a 12 állatövi jegyből az egyik legnépszerűbb. A hagyomány úgy tartja, hogy a Nyúl évét a béke, a nyugalom jellemzi, amelyben hangsúlyt kap a család, az otthon, a szeretet, a barátság, a szolidaritás és mások gondjainak megértése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik