Tudomány

Nem ízlett az olaj a mikrobáknak

A Mexikói-öböl aljára összegyűlt a szennyező olaj. A mikrobák kevesebbet faltak fel belőlük, mint ahogy azt előre gondolták.

Samantha Joye, a Georgiai Egyetem kutatója szerint a várakozásokkal ellentétben az olajfaló mikrobák nem tüntették el a szennyezést, annak legfeljebb 10 százalékát oldották fel.

Egy tengeralattjáróval Joye ugyanazokat a helyszíneket kereste fel decemberben, amelyeket már a nyáron is megvizsgált, és arra számított, hogy kőolajnak már hűlt helye lesz, de nem így történt.

Joye és kollégáinak vizsgálata ellentétben áll más tanulmányokkal, amelyek sokkal biztatóbb képet festettek a környezeti katasztrófáról. Az energiaügyi minisztérium egy kutatója például arról beszélt, hogy az olajfaló mikrobák “nagyon gyorsan dolgoznak”, a BP olajtársaság helyreállítási főfelelőse azt jósolta, hogy 2012-re “majdnem minden rendbe jön”.

Az olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúróplatformjából 780 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe az április 20-i robbanás után.

A szombati tudományos konferencián Samantha Joye video- és diafelvételekkel bizonyította, hogy a kőolaj nem bomlik le olyan gyorsan, mint azt remélték, és hogy az olajfolt “megtizedelte” a tengerfenék élővilágát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik